Hoe zat het ook al weer? “Sharpen the Saw” is de 7e eigenschap uit Stephen Covey’s klassieker “The 7 Habits of Highly Effective People”. Het kwam uit in 1989 en werd wereldwijd een bestseller.

7 Habits ouwe troep? Lees de eigenschappen er nog maar eens op na en reflecteer op je eigen situatie, op je eigen business development en bedenk dan eens hoe je er vóór Coronavirus mee bezig was. De 7e eigenschap gaat over evenwichtige zelfvernieuwing. Het draait om constant aan de andere eigenschappen te blijven denken en werken.

Tijd voor Reflectie

Deze tijd van intelligente lockdown, waarin niets meer gaat zoals voorheen en waarin business development lastig is, biedt gelegenheid om te bedenken waar je ook al weer mee bezig was en wat de belangrijke dingen waren. Stel, dat je antwoord is dat je daar een goed beeld van hebt. Dus dat je goed voor ogen hebt welke dingen belangrijk zijn. Kwam je daar dan ook aan toe, of schoot het er toch vaak bij in omdat je bezig was met urgente dingen?

En hoe stond het met je business development? Besteedde je genoeg tijd aan je beste cliënten? En zat er ook een idee achter hoe je met cliënten communiceerde of reageerde je vooral? Kortom, had je een plan en kwam je er voldoende aan toe? Als je aan jezelf moet toegeven dat dit niet het geval was, is dit een mooi moment om Covey’s eigenschappen 1 t/m 3 (Be Proactive, Begin with the End in Mind, Put First Things First) er nog eens bij te pakken. Dan ermee aan de slag gaan, zodat je een goede basis hebt wanneer de zaken weer gaan draaien. Dat zou de winst zijn van deze periode.

Zo is Covey dus nog steeds relevant. Zoals hij het zelf ooit zei: “Hoe groter de verandering en hoe moeilijker de uitdaging, hoe relevanter de eigenschappen worden.”*).

*) De kleine Covey